www.Executari-Insolvente.ro

Ce avantajele si dezavantaje presupune achizitia unui imobil executat silit?

Principalul avantaj al participarii la o licitatie (imobiliara) consta in posibilitatea de a face o achizitie la un pret (uneori mult) sub nivelul pietei. 

Acesta este motivul pentru care acest segment este tot mai atractiv pentru potentialii cumparatori de locuinte. Desi suna bine, incheierea unei astfel de tranzactii nu este tocmai o operatiune usoara, deoarece pentru a obtine pretul avantajos pe care ti-l doresti, exista cateva „obstacole”:

1. Slaba popularizare a ofertelor de acest gen:

Anunturile de proprietati executate silit sunt mai greu de gasit, ele nefiind la fel de popularizate precum ofertele obisnuite de vanzare. Pentru a identifica oferta potrivita, ar trebui sa consulti o multitudine de surse, precum site-urile de profil, site-urile bancilor, site-ul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) sau birourile executorilor judecatoresti. 

Prin platforma Executari-Insolvente.ro dorim sa eliminam acest impediment al accesarii informatiei, astfel incat utilizatorul sa poata gasi pe un singur site toate anunturile care il pot interesa, prezentate in mod centralizat, sistematic si interactiv.

2. Procedura complicata:

Un alt factor ce poate descuraja un potential cumparator sa cumpere imobile executate silit tine de birocratia procedurii de achizitie.

Desi la prima vedere procedura ar putea parea complicata pentru unii, in realitate, ea nu presupune mai mult efort fata de cautarea indelungata si anevoioasa a unei proprietati in conditii normale, prin numeroase vizionari, deplasari sau intalniri cu diversi proprietari si agenti imobiliari. Odata stabilit interesul pentru o anumita proprietate, restul procesului nu mai reprezinta, practic, decat o procedura legala ce trebuie urmata in conformitate cu regulile obisnuite.

3. Nu poti vedea locuinta inainte de achizitie:

Din cauza reticentei proprietarilor, imobilele executate silit nu pot fi, de regula, vizionate, iar, din acelasi motiv, ofertele de acest gen sunt arareori ilustrate, astfel, incheierea unei tranzactii trebuie sa se faca, practic, „pe nevazute”. Desi exista riscul ca astfel de locuinte sa fie vandalizate, lucrul acesta se intampla destul de rar. Chiar si asa, in cazul apartamentelor spre exemplu, eventualele stricaciuni pot fi remediate cu ajutorul unor lucrari de renovare pe care cei mai multi potentiali cumparatori le au oricum in plan.

4. Poti intampina dificultati in procesul de evacuare a fostului proprietar:

Odata incheiata tranzactia si obtinut titlul de proprietate asupra imobilului, ai dreptul de a intra in posesia acestuia. Exista insa posibilitatea aparitiei unui conflict cu fostul proprietar, care poate refuza sa paraseasca locuinta. Ideal este sa ajungi la o intelegere amiabila cu acesta, insa in caz contrar trebuie dispusa evacuarea silita a fostului proprietar.

5. Cumpararea unei locuinte dureaza de la 2 saptamani pana la cativa ani:

In ceea ce priveste durata perioadei in care poate fi achizitionata o locuinta executata silit, reprezentantul aceasta variaza de la caz la caz. Oferta de cumparare si depunerea cautiunii pot fi facute pana la data licitatiei. Daca la licitatie persoana respectiva isi adjudeca imobilul, in termen de 30 de zile trebuie depus pretul, iar in termen de 15 zile de la depunerea pretului executorul trebuie sa intocmeasca actul de adjudecare, care constituie titlu de proprietate si permite inscrierea in cartea funciara in favoarea adjudecatarului a dreptului de proprietate asupra imobilului executat silit. Deci, de la data depunerii cautiunii, care este data la care cumparatorul intra in procedura, pana la data emiterii actului de adjudecare, se pot scurge, in mod ideal, 2-3 saptamani, in conditiile in care cumparatorul adjudecatar plateste pretul imediat dupa adjudecare. 

In eventualitatea suspendarii sau a desfiintarii executarii silite, valorificarea unui bun se poate prelungi pe o perioada de ordinul anilor.


Galerie imagini